Jornadas Anarcofeministas: cien años de CNT

Este año 2010, CNT cumple 100 años de su nacimiento en un contexto muy diferente del actual. Por este motivo, nos gustaría analizar y reflexionar sobre la trayectoria que ha llevado este sindicato de clase a lo largo de la historia y ver qué papel juega hoy. No hay lugar a dudas de que las personas que han formado CNT han sido, en su gran mayoría, mujeres y hombres con un pensamiento crítico, a veces muy avanzado para su época, y que ha habido momentos donde CNT cumplió un papel imprescindible, como fue en la revolución social de 1936. Y hoy día  nos preguntamos como se proyecta su posicionamiento como sindicato que lucha contra toda forma de autoridad, y sobre todo, contra algo tan importante como es el patriarcado, que junto al capitalismo, coartan la libertad de mucho seres vivos y destruyen el planeta.

Así pues estas jornadas surgen de la necesidad de varias mujeres afiliadas a CNT, de visualizar el papel fundamental que juegan las mujeres en el movimiento anarquista, de reflexionar sobre la conexión entre anarquismo y feminismo, de cuestionar los roles tradicionales de género, femenino y masculino, en los cuales se sustenta el patriarcado.

Las Jornadas sobre Mujer y Anarquismo, se plantean como una oportunidad para acercarnos a las distintas realidades de la militancia femenina. Pretendemos analizar, debatir y visibilizar la participación y organización de las mujeres que se identifican con los principios libertarios y no  renuncian a su identidad de género. Queremos observar las problemáticas que nos afectan como mujeres dentro de diversos ámbitos donde nos movemos: laboral, educativo, organizativo, salud, afectivo, etc. Problemas derivados de una sociedad patriarcal y capitalista como es la nuestra que nos afectan y afectan a nuestros/as compañeros/as.

Con este objetivo, trataremos de dimensionar dos niveles: un nivel se corresponde con nuestra propia situación como mujeres trabajadoras y militantes en un sindicato de clase, revolucionario y libertario, abarcando la perspectiva histórica y las necesidades que detectamos hoy en día. El segundo nivel corresponde a la participación de mujeres feministas en organizaciones diversas que pretenden contribuir al cambio social. Nos interesa visibilizar estas luchas diarias, los proyectos que resultan, las dificultades que existen y las contradicciones que nos someten. Queremos igualmente, trabajar estos aspectos recogiendo múltiples experiencias que tuvieron lugar en el pasado y otras que hoy en día se reproducen por todo el planeta.

Para tratar de dar cobertura a estos objetivos, se han organizado cinco ejes:

  1. Mujer, trabajo y sindicato.
  2. Un referente histórico: Mujeres Libres.
  3. Anarcofeminismo: mujeres organizadas.
  4. Mujer en la prensa y la propaganda de La Idea.
  5. Diversidad sexual y anarquismo.

Todas y todos estáis invitadas/os a participar en esta nuestra/vuestra reflexión para intentar estar cada vez más cerca de alcanzar nuestra/vuestra sociedad utópica.

Que el pensamiento se convierta en acción.

Programa:

Sábado 6 de marzo 11,00 h.
Mujer y Anarcosindicalismo: con Ana Sigüenza (primera Secretaria General de CNT) y Laura Vicente (Doctora en Historia Contemporánea en la Universidad de Alicante) autora de Teresa Claramunt. Pionera del feminismo obrerista anarquista.

Lugar: Centre Cívic Drassanes – Sala d’Actes. C/Nou de la Rambla 43. (<M> L-3: Liceu, Drassanes ó Paralel).

Domingo 7 de marzo 17,00 h.
Taller de Autogestión de la salud. (necesaria inscripción previa y solo para mujeres: libertariascnt@hotmail.com)

Lugar: Casa de la Solidaridad. C/Vistalegre, 15. (<M> L-2: Sant Antoni)

Miercoles 10 de marzo 19,00 h.:
Cine forum: “A la Deriva. (Por los circuitos de la precariedad femenina)” Autoras: precarias a la deriva.

Lugar: Espai Obert. C/Violant d’Hongria 71, 1º. (<M> L-5: Plaça de Sants i Badal; L-3: Plaça del Centre)

Viernes 12 de marzo 19,00 h:
Teoría y Práctica Anarcofeminista, con La Katino Anarkista (miembro de Red Anarcofeminista de Mujeres y creadora de la publicación Alejandra) y Vanessa Ortíz, del colectivo Juana Julia Guzmán (Bogotá)

Lugar: Fundació d’Estudis Llibertaris i Anarcosindicalistes – FELLA. C/Joaquin Costa 34. (<M> L-3: Catalunya ó L-1 i L-2 Universitat).

Sábado 13 de marzo 17,00 h:
Mujeres anarquistas propagadoras de la Idea, con Mª Ángeles García Maroto, periodista y escritora anarcofeminista, militante del SOV d’Alcoi, y Antonina Rodrigo, escritora, autora del libro Amparo Poch y Gascón, médica y anarquista.
Encuentro de publicaciones feministas. RAG (Irlanda), Herstory (Barcelona), Histeria (Barcelona), Mujeres Preokupando 8 (Barcelona) y más…

Lugar: Centre Cívic Pati Llimona. C/Regomir 3. (<M> L-3: Liceu ó L-4 Jaume I).

Domingo 14 de marzo 17,00 h:
Taller de autodefensa feminista. A cargo de un grupo de autodefensa de Barcelona. (necesaria inscripción previa y solo para mujeres: libertariascnt@hotmail.com)

Lugar: Casa de la Solidaridad. C/Vistalegre, 15. (<M> L-2: Sant Antoni)

Viernes 19 de marzo a 19,00 h:
Liberación animal, liberación de la tierra y liberación de las mujeres. Natalia, Maria, Isabella y Clara.

Lugar: Espai Obert. C/Violant d’Hongria 71, 1º. (<M> L-5: Plaça de Sants i Badal; L-3: Plaça del Centre)

Sábado 20 de marzo 17,00 h:
Mujeres Libres, ayer y hoy, con Martha Ackelsberg , profesora de Ciencias Políticas y de estudios de la mujer y género, en Smith College en Northampton, MA (EEUU) y autora de Mujeres Libres: el anarquismo y la lucha para la emancipación de las mujeres, asimismo compañeras de Mujeres Libres de Extremadura y Madrid.

Lugar: CCCB – Aula 2. C/ Montalegre, 5 (<M> L-3: Catalunya ó L-1 i L-2 Universitat).

Viernes 26 de marzo 19,00 h:
Genero, raza y clase. Carla.

Lugar: Espai Obert. C/Violant d’Hongria 71, 1º. (<M> L-5: Plaça de Sants i Badal; L-3: Plaça del Centre)

Sábado 27 de marzo 11,00h:
Diversidad sexual y anarquismo: charla debate a cargo de D-género, colectivo libertario pro-liberación sexual de Madrid, Karolina, Filipo Brenda y Maricarmen.

Lugar: Centre Cívic Barceloneta. C/Conreria 1 – 9. (<M> L-4: Barceloneta).

*Los talleres solo son para mujeres. Es necesaria inscripción previa en esta dirección de correo electrónico: libertariascnt@hotmail.com. Los talleres están sujetos a cambios de día, y en ese caso se avisará por correo electrónico a las interesadas. En el caso de que se supere el máximo de participantes se podrían hacer varios.

Organiza:
Comisión del CeNTenario (Barcelona)
https://www.cnt.es/centenario


 

Jornades Anarcofeministes: cent anys de CNT

Aquest any 2010, la CNT conmemora 100 anys del seu naixement, en un context molt diferent de l’actual. Per aquest motiu, ens agradaría analitzar i reflexionar, al voltant de la trajectoria que ha portat aquest sindicat de classe al llarg de la història i veure quin paper juga avui. No hi ha dubte de que les persones que han format la CNT han estat, en la seva gran majoria, dones i homes amb un pensament  critic, en ocasions molt avançat per la seva època, i que hi ha hagut moments on la CNT va resultar imprescindible, com va ser la revolució social de 1936. I avui en dia, ens  preguntem, com es projecta el seu posicionament com sindicat que lluita vers tota forma d’autoritat, i per sobre de tot, vers quelcom tant important com és el patriarcat, que juntament amb el capitalisme, coarta la llibertat de molts éssers vius i destrueix el planeta.

Així doncs, aquestes jornades sorgeixen de la necessitat de varies dones afiliades a la CNT, de visualitzar el paper fonamental que juguen les dones al moviment anarquista, de reflexionar al voltant de la connexió entre anarquisme i feminisme, de qüestionar els rols tradicionals de gènere, femení i masculí, en els quals es sosté el patriarcat.

Les Jornades sobre Dona i Anarquisme, es plantegen doncs, com una oportunitat per apropar-nos a les diferents realitats de la militància femenina. Pretenem analitzar, debatre i visibilitzar la participació i organització de les dones que s’identifiquen amb els principis llibertaris i no  renuncien a la seva identitat de gènere. Volem observar les problemàtiques que ens afecten com a dones dins de diversos àmbits on ens movem: laboral, educatiu, organitzatiu, salut, afectiu, etc. Problemes derivats d’una societat patriarcal i capitalista com es la nostra que ens afecta i afecta als/ a les nostres companys/es.

Amb aquest objectiu, tractarem de dimensionar dos nivells: un nivell es correspon amb la nostra pròpia situació com a dones treballadores i militants en un sindicat de classe, revolucionari i llibertari, abastant la perspectiva històrica i les necessitats que detectem avui dia. El segon nivell correspon a la participació de dones feministes en organitzacions diverses que pretenen contribuir al canvi social. Ens interessa visibilitzar aquestes lluites diàries, els projectes que en resulten, les dificultats que existeixen i les contradiccions que ens sotmeten. Volem igualment, treballar aquests aspectes recollint múltiples experiències que van tenir lloc en el passat i unes altres que avui dia es reprodueixen per tot el planeta.

Per tractar de donar cobertura a aquests objectius, s’han organitzat cinc eixos:

  1. Dona, treball i sindicat.
  2. Un referent históric: Mujeres Libres.
  3. Anarcofeminisme: dones organitzades.
  4. Dona a la premsa i la propaganda de la Idea.
  5. Diversitat sexual i anarquisme.

 

Totes i tots esteu convidats/des a participar en aquesta nostra/vostra reflexió per intentar estar cada cop més aprop d’arribar a la nostra/vostra societat utòpica.

Que el pensament es converteixi en  acció.

Programa:

Dissabte 6 de març 11,00 h.
Dona i anarcosindicalisme: amb Ana Sigüenza (primera Secretaria General de CNT) i Laura Vicente (professora d’història i Doctora en Història Contemporània a la Universitat d’Alacant) autora de Teresa Claramunt. Pionera del feminismo obrerista anarquista.

Lloc: Centre Cívic Drassanes – Sala d’Actes. C/Nou de la Rambla 43. (<M> L-3: Liceu, Drassanes ó Paralel).

Diumenge 7 de març 17,00 h.
Taller d’Autogestió de la salut. (és necessària inscripció prèvia i només per a dones: libertariascnt@hotmail.com)

Lloc: Casa de la Solidaridad. C/Vistalegre, 15. (<M> L-2: Sant Antoni)

Dimecres 10 de març 19,00 h.:
Cine forum: “A la Deriva. (Por los circuitos de la precariedad femenina)” Autores: precarias a la deriva.

Lloc: Espai Obert. C/Violant d’Hongria 71, 1º. (<M> L-5: Plaça de Sants i Badal; L-3: Plaça del Centre)

Divendres 12 de març 19,00 h:
Teoría i Pràctica Anarcofeminista, amb La Katino Anarkista (membre de Red Anarcofeminista de Mujeres i creadora de la publicació Alejandra) i Vanessa Ortíz, del col.lectiu Juana Julia Guzmán (Bogotá)

Lloc: Fundació d’Estudis Llibertaris i Anarcosindicalistes – FELLA. C/Joaquin Costa 34. (<M> L-3: Catalunya ó L-1 i L-2 Universitat).

Dissabte 13 de març 17,00 h:
Dones anarquistes propagadores de la Idea, amb Mª Ángeles García Maroto, periodista i escriptora anarcofeminista, militant del SOV d’Alcoi, i Antonina Rodrigo, escriptora, autora del llibre Amparo Poch y Gascón, médica y anarquista.
Trobada de publicacions feministes. RAG (Irlanda), Herstory (Barcelona), Histeria (Barcelona), Mujeres Preokupando 8 (Barcelona) i més…

Lloc: Centre Cívic Pati Llimona. C/Regomir 3. (<M> L-3: Liceu ó L-4 Jaume I).

Diumenge 14 de març 17,00 h:
Taller d’autodefensa feminista. A càrrec d’un grup d’autodefensa de Barcelona. (és necessària inscripció prèvia i només per a dones: libertariascnt@hotmail.com)

Lloc: Casa de la Solidaridad. C/Vistalegre, 15. (<M> L-2: Sant Antoni)

Divendres 19 de març 19,00 h:
Alliberament animal, alliberament de la terra i alliberament de les dones. Natalia, Maria, Isabella i Clara.

Lloc: Espai Obert. C/Violant d’Hongria 71, 1º. (<M> L-5: Plaça de Sants i Badal; L-3: Plaça del Centre)

Dissabte 20 de març 17,00 h:
Dones Lliures, ahir i avui, amb Martha Ackelsberg , professora de Ciencies Polítiques i d’estudis de la dona i gènere, a Smith College de Northampton, MA (EEUU) i autora de Mujeres Libres: el anarquismo y la lucha para la emancipación de las mujeres. També participen companyes de Mujeres Libres d’Extremadura i Madrid.

Lloc: CCCB – Aula 2. C/ Montalegre, 5 (<M> L-3: Catalunya ó L-1 i L-2 Universitat).

Divendres 26 de març 19,00 h:
Gènere, raça i classe. Carla.

Lloc: Espai Obert. C/Violant d’Hongria 71, 1º. (<M> L-5: Plaça de Sants i Badal; L-3: Plaça del Centre)

Dissabte 27 de març 11,00h:
Diversitat sexual i anarquisme: xerrada-debat a càrrec de D-género, col.lectiu llibertari pro-alliberament sexual de Madrid, Karolina, Filipo Brenda i Maricarmen.

Lloc: Centre Cívic Barceloneta. C/Conreria 1 – 9. (<M> L-4: Barceloneta).

*Els tallers son només per a dones. Es necessària inscripció previa en aquesta adreça de correu electrònic:  libertariascnt@hotmail.com. Els tallers estan subjectes a canvis de dia, i en aquest cas s’avisarà via correu electrònic a les interessades. En cas de superar el màxim de participants s’en podràn realitzar més d’un.

Organitza:

Comissió del CeNTenari (Barcelona)

https://www.cnt.es/centenario

RSS
Follow by Email
WhatsApp